Stefán Zsófia

Permanent member

Mikor kezdtél el zenével foglalkozni?

7 évesen kezdtem zenei előképzőbe járni, és 8 évesen fagottozni. Szerencsére már akkor is elég magas voltam, hogy felérjem...

Miért ezt a hangszert választottad?
Mikor gyerek voltam, néha odaültem Anyukám mellé, amikor fuvolázott, ami nagyon tetszett. Szerette volna, ha én is ezt a hangszert választom, vagy zongorázok, de én valahogy egyiket sem éreztem "az igazinak". Olyan hat éves lehettem, amikor elvitt egy tanári koncertre a zeneiskolába, és én ezután - először találkozva a fagottal - határozottan kijelentettem, hogy fagottos leszek. Legalábbis Édesanyám így emlékszik. De én már csak úgy, hogy mindig alig vártam az esti mesét, mert a tévé maci fagott zenéjét hallván estem teljes szerelembe. 

Ha másik hangszert kellene választanod, melyik lenne az?
Énekelnék. De ha hangszer, akkor basszusklarinét.

Melyik darabot játszod a legszívesebben?Melyik darabot hallgatod a legszívesebben?
Leginkább a játékos, romantikus, ábrándozós darabokban találok magamra, nekem Chopin ilyen, de sajnos a zongoraversenyei fagottszólamán kívül semmit nem írt fagottra. Debussy, Ravel, Puccini és Csajkovszkij zenéjéit is nagyon szeretem. 

Melyik a legmeghatározóbb zenével kapcsolatos élményed?
Hát, ez lányként talán nem olyan kínos, úgyhogy bevallom: amikor gyerekként először hallottam Mozart egyetlen fagottversenyét, olyan szépnek találtam, hogy sírtam rajta. 

Eddigi zenei pályafutásodból mire vagy a legbüszkébb?
A két nemzetközi versenygyőzelmemre, és arra, hogy  a Concerto Budapest első fagottosa lehetek. 

Mi a legfontosabb, zenével kapcsolatos célod?
Örülnék, ha a zene mindenki szívéhez közelebb kerülhetne, és egyre többen értenék a valódi "nyelvét". Ha többen hallhatnák, hogy egy mű nem csak hangzatok halmaza, lágy nyugalom, vagy hangzavar, hanem kalandos utazás: történetek az életünkből, tájak, hangulatok és viccek. De a legjobb talán mégiscsak az, hogy mindenki meghallhatja benne a saját történetét.