A Concerto Budapest zenéjével meghódítja Angliát

Dr. Edvi Péter, a Concerto Budapest főigazgatójának beszámolója a személyesen is megélt sikerről az Egyesült Királyságban

Végre vége a járványnak, szabadon lehet utazni, koncertekre járni, koncerteket adni. A Concerto Budapest június 6-tól hangversenykörúton van Angliában.


Keller András, fotó: Mudra László

Az első koncert Londonban, a kiváló akusztikájú Cadogan Hallban volt. A zenekart eddig Angliában nem nagyon ismerték, ennek ellenére tele volt a terem, ami a nagyon közkedvelt, Angliában élő kanadai zongoristának, koncertturnénk szólistájának, Angela Hewittnek is köszönhető. A koncert Bartók Concertójával kezdődött, amit a zenekar precízen, sok átérzéssel adott elő. Szünet után Mozart A-dúr zongoraversenye következett Angela Hewitt érzelemdús előadásában. A műsort Beethoven V. „Sors” szimfóniája zárta. A koncert után a közönség hosszan felállva tapsolt és bravózott. Ennek meg is lett az eredménye: a Concerto Budapest a monstre műsor után ráadásként Brahms V. Magyar táncát játszotta el, amit a londoni közönség újabb lelkes vastapssal díjazott.


Angela Hewitt, fotó: Posztós János

A koncert után Mary Harrison, az IMG Artists vezetője elmondta, hogy nagy érdeklődéssel várták a zenekart, mivel eddig még nem ismerték, csak a jóhírét hallották. A hangversenyen jöttek rá, hogy egy, a világ élvonalába tartozó együttest szerződtettek le, akit 2023-24-ben szívesen meghívnának újra. A koncerten ott volt az IMG teljes vezetősége, akik mindannyian osztották ezt a véleményt. Másnap megjelentek a kritikák. Mi természetesen Anglia vezető lapjára, a Timesra voltunk a legkíváncsibbak. Meglepően hosszú cikk jelent meg a Concertóról. A kiváló kritika úgy kezdődik, hogy „egy szenzációs Bartókkal és Beethovennel jelentette be érkezését az Egyesült Királyságba a Concerto Budapest szimfonikus zenekar. Még soha nem hallottál erről a zenekarról? Jegyezd meg a nevét! Ez a magyar zenekar valóban kiemelkedő. A szünetekben a hallgatóság izgatott beszédfoszlányaiból ítélve, ebben a Cadogan Hall közönsége is egyetértett velem.”


A londoni koncert műsorfüzetének boritója

A Theatre Desk nem csak kiváló kritikát írt rólunk, hanem azt is ajánlja az olvasóinak, hogy ha a londoni koncertet elpasszolták volna, akkor gyorsan utazzanak a Concerto Budapest után, mert még egész héten Angliában turnéznak. Peter Reed, a Colin’s Column zenekritikusa a következőket írja: „A nyitány szerepét Bartók Concertója vette át olyan tartalmas igazolásként, amelyet ettől az álomcsapat zenekartól elvárhat az ember. A szünet után Mozart A-dúr zongoraversenye következett, melyet Angela Hewitt szólistaként adott elő a zenekarral. Mozartnak ez az a zongoraversenye, ahol a leglátványosabb a szólista és az együttes közötti adok-kapok játék, ami már-már egy beszélgetéshez hasonlít. Végül Beethoven 5. szimfóniája következett, amit Keller András és a Concerto Budapest olyan lebilincselő előadásban mutatott be, amelyet úgy hallgat az ember, mintha először hallaná.”

Másnap, kedden, ugyanezzel a műsorral Guildfordban léptünk fel, egy, még a londoninál is nagyobb, modern teremben. A siker a londonihoz hasonló volt.

2
A birminghami koncert műsorfüzetének boritója

Szerdán Basingstoke-ban szintén nagy sikerrel játszottunk. Csütörtökön Birminghamben adtunk hangversenyt, a város viszonylag új, hatalmas és csodálatos akusztikájú koncerttermében, melyet Sir Simon Rattle világhírű karmester, a Birminghami Szimfonikusok egykori dirigense és művészeti tanácsadója elképzelései szerint építettek meg. Koncertünket a Bartók Rádió egyenesben közvetítette, és a BBC elkezdett érdeklődni, hogy a későbbiekben átvegye ezt a felvételt. Ezt a koncertünket is nagy ovációval fogadta a közönség, két ráadást is kellett adnunk.


A manchesteri koncert műsorfüzetének boritója

Az IMG Artists vezetősége szintén újra eljött, hogy a nagy sikernek köszönhetően elkezdjünk tárgyalni a következő Angliai turnénkról. Ez nem is meglepő, a Concerto Budapest, Keller András és Angela Hewitt kiváló szereplése után.


Az Edinburgh-i koncert műsrofüzetének boritója

Ez volt az első négy koncert, és a turnénak még csak a kétharmadánál tartunk, hiszen megyünk még Manchesterbe és Edinburgh-ba is. Nagyon jó érzés úgy végigutazni Anglián, hogy mindenhol siker, taps és bravózás kíséri utunkat. Ha képletesen szólva is, de virágos mezőket hagyunk magunk után a közönségünk lelkében. Így jó Angliában magyarnak lenni.