Concerto Color

Ligeti György: Ramifications (12 vonóshangszerre)

Zarándy Ákos: Concerto Classico for Clarinet, Trumpet and Orchestra - ősbemutató

Richard Strauss: Fúvós szimfónia

Ligeti György: Ramifications (12 vonóshangszerre)

Az egymásra szinteződő minimálmotívumok generálta „hangmassza” alapötlete többször előkerül Ligeti életművében, és minden esetben komoly felfedezés a hallgatónak, amikor ez így előállt amorf textúra önálló életre kell, beengedve az esetlegesség faktorát, indirekt belső hangsúlyokat előállítva így. A ritmikai cseppfolyósság mellett az intonáció frontján is feszült testvérharc dúl most, ám az ily módon prezentált elhangoltság minden, csak nem lehangoló. 

Zarándy ÁkosConcerto Classico for Clarinet, Trumpet and Orchestra - ősbemutató

A stílusok eklektikája, a komponálási módszertanok szinergiája – sommázhatnánk fellengzősen egyik legizgalmasabb és legeredetibb kortárs szerzőnk kettősversenyének lényegét. A klarinét és a trombita rendkívül változatos közegekben bontakozik ki itt, és bár a mű a posztmodern attitűdjét sem nélkülözi, tartalmaz például váratlan „hangtani poénokat” is – absztrakt pillanatai dacára alapvetően fegyelmezett felépítésű alkotás.  

- szünet -

R. Strauss: Fúvós szimfónia

„Boldog műhely” – ezt az alcímet adta 1944-45 táján komponált művének az idős Richard Strauss, s a fúvós hangszereket mesterien játékba hozó, négytételes szerzemény mintha valóban visszahúzódás lenne a derűt biztosító szakmai bíbelődés terepére – a leggyászosabb időkben. S egyszersmind a családias meghittség terepére, hiszen Strauss kürtös apja révén mondhatni családilag is kötődött a fúvós hangszerekhez.

Közreműködnek: Klenyán Csaba - klarinét, Devecsai Gábor - trombita

Vezényel: Rácz Zoltán

 

Jegyár: 2200 Ft

A helyek érkezési sorrendben foglalhatók el.