Hallgassunk Schubertet! 4. - ELHALASZTVA

A gazdasági megszorítások miatt a 2022. december 3. szombatra meghirdetett Schubert-napunk koncertjeit el kell halasztanunk, ezért a meghirdetett programot 2023. január 28-án, szombaton az eredeti kezdési időpontban (15.00 és 19.30) hallgathatják meg a Zeneakadémián. A jegyinformációk IDE kattintva érhetők el.
 

SCHUBERT: a-moll („Arpeggione”) szonáta, D. 821
SCHUBERT:
A pisztráng, D. 550
Margit a rokkánál, D. 118
Szilviához, D. 891
Tartaroszi csoport, D. 583
Alkonyi pírban, D. 799
Rémkirály, D. 328
- szünet
SCHUBERT: IX. („Nagy” C-dúr) szimfónia, D. 944

Közreműködik: Juliane Banse szoprán, Maxim Rysanov brácsa, Rozsonits Ildikó zongora 
Concerto Budapest 
Vezényel: Baráti Kristóf, Keller András

Az esti koncert nyitószáma újra csak egy melléknévvel felruházott kamaradarab, az a-moll („Arpeggione”) szonáta lesz. Ez az 1824-es szerzemény arról a ma már jószerint csak történeti kuriózumként emlegetett, a divatból teljességgel kihullott hangszerről kapta a nevét, amely a gitárral rokon, a csellóra hasonlít és vonóval szólaltatják meg. A szonáta Maxim Rysanov előadásában most brácsán hangzik el, zongorán kíséri a Virtuózokban felfedezett Rozsonits Ildikó.
Schubert, a jelentős dalköltő, „a dal jámbor fejedelme” – az 1828-ban elhunyt zeneszerzőt így búcsúztatták és tisztelték továbbélő kortársai, jeléül annak, hogy szinte példátlanul gazdag daltermésének megannyi darabja már akkor népszerűvé vált, amikor Schubert más műfajokban alkotott műveit még nem vagy csak alig ismerték (el). A Schubert-napot lezáró és betetőző koncert első felében a dalénekesként világszerte ünnepelt német szoprán, Juliane Banse az életmű – és egyszersmind a Lied műfajának – reprezentatív gyöngyszemeit készül megszólaltatni: A pisztrángtól a goethei Rémkirályig. A szünetet követően azután a „mennyei hosszúságú” C-dúr szimfónia, a Concerto Budapest repertoárjának egyik sokat csiszolt ékköve hangzik el. A mű, amelynek számozásával kapcsolatban még fel-felmerülnek ugyan ellentétes álláspontok, ám amelynek nagyságát jószerint azóta nem vonja kétségbe senki emberfia, hogy a felkutatói érdemű Schumann baráti biztatására Mendelssohn a posztumusz ősbemutatón, 1839-ben a lipcsei közönség elé bocsájtotta.