I. ConcertONline

Online meghallgatható koncertfelvételek az MTVA Bartók Rádió és a zenekar saját archívumából.

Az MTVA Bartók Rádió jóvoltából a közönség rendelkezésére bocsátottunk 11 koncertfelvételt. Ezt a listát a ConcertONline sorozatunkban további felvételekkel bővítjük majd hetente, így mindenki tetszőleges időben hallgathatja újra az elmúlt évek legjobb koncertjeit. A lejátszáshoz kattintson a koncertek címeire, illetve a lejátszógombra.

Várjon és Keller: A Concerto Budapest évadnyitó hangversenye -Zeneakadémia, 2017. szeptember 24.

Boris Berezovsky és a Concerto Budapest - Zeneakadémia, 2017. október 15.

Beethoven hegedűverseny Antje Weithaasszal - Zeneakadémia, 2017. november 30.

Mélyvonós mesterek: Zimmermann / Várdai / Héja - Müpa, 2017. december 7.

Karácsonyi Bach-koncert világsztárokkal - Zeneakadémia, 2017. december 17.

Perényi 70 - Zeneakadémia, 2018. január 6.

Látomások éjszakája Angela Hewitt-tal - Müpa, 2018. február 18.

Bogányi, Engegård és a Concerto Budapest - Müpa, 2019. január 26.

A teremtés - Zeneakadémia, 2019. február 16.

Andrej Korobejnyikov és a Concerto Budapest - Müpa 2019. március 27.

Évadnyitó koncert Fejérvári Zoltánnal: Bartók / Dohnányi / Berlioz - Zeneakadémia 2019. szeptember 26.

La Folle Journée Nantes 2020. január 28-i helyszíni felvétel - www.mirare.fr

Beethoven: Házavatás nyitány op. 124

Beethoven: V. (c-moll, „Sors”) szimfónia, op. 67
1. Allegro con brio / 2. Andante con moto / 3. Allegro / 4. Finale. Allegro 

Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar 

Vezényel: Keller András

Az első alkalommal április 19-én, vasárnap Alexander Janiczek vezetésével látható majd Mozart Haffner szerenádja, amely eredetileg a salzburgi polgármester lányának esküvőjére készült. Az efféle alkalmi produkciók a városi zenekultúra mindennapjaihoz tartoztak, s hogy Mozart ennek dacára mégis nagy ambícióval látott hozzá a feladathoz, az részben a Haffnerék iránt táplált baráti érzéseivel, részben zeneszerzői becsvágyával magyarázhatjuk. A nagyigényű, különleges felépítésű szerenád messze túllép a kor és az alkalom diktálta kereteken, nem szokványos divertimento muzsika. A Concerto Budapestet vezető Alexander Janiczek intellektusát és zeneiségét tekintve is napjaink egyik legsokoldalúbb hegedűművésze, aki megbabonázó és mindig az újdonság erejével ható játékával nyűgözi le rendszeresen a kritikát és a közönséget. Kifinomultságával, eleganciájával és kifejező erejével nagy nemzetközi visszhangot váltott ki Mozart szerenádjait tartalmazó lemeze.

Április 24-én két Mozart-versenymű lesz az online közvetítés műsorán: az első, C-dúr concerto szólistái Kaczander Orsolya, a Concerto Budapest fuvolistája és Vigh Andrea hárfaművész lesznek, míg a kétzongorás Esz-dúr darabban Várjon Dénes és Simon Izabella zongorista házaspár lesz a Keller András vezette zenekar partnere. A hárfára és fuvolára írt versenymű létrejötte Mozart Grimm bárónál tett párizsi látogatásának köszönhető. A zeneszerző levelében elragadtatással emlékezett meg arról, milyen hasonlíthatatlanul szépen fuvolázott a herceg, leánya pedig nagyszerűen hárfázott. A történethez mindamellett hozzátartozik az is, hogy a herceg átvette ugyan a versenyművet, de sosem fizette ki. Ettől függetlenül a C-dúr fuvola-hárfaverseny a könnyed és elegáns társasági muzsika egyik remekmívű példája. A kétzongorás Esz-dúr concertót Mozart avatott muzsikusok számára írta. Tervei közt szerepelt, hogy nővérével mutatja majd be. A záró rondó vidám dallama egy széles körben ismert német népdal volt, amelyet korábban maga Mozart, Haydn és Beethoven is feldolgozott.

Az esti programként sem utolsó koncertközvetítések sora ezzel nem zárul – kövesse figyelemmel híreinket, amelyekben tudósítunk majd a folytatásról!

 

A 2015. február 8-i előadás közvetítése felvételről a Müpa Facebook- és YouTube csatornáján, valamint a mupa.hu-n

Műsor:
Haydn: D-dúr szimfónia, No. 104
Haydn: D-dúr zongoraverseny, Hob. XVIII:11
Dukay: A lenyugvó Naphoz - tizenkettedik változat. Áldozati zene a fény növekedésének idejére
Haydn: D-dúr („Kürtjel”) szimfónia, Hob. I:31

Vezényel: Keller András
Közreműködik: Ránki Dezső zongora

A magyar közönséget négy évtizede világszínvonalú produkciókkal kényeztető Ránki Dezső, akit bő öt évvel ezelőtt a Müpa Az évad művészévé választott, olyan zeneszerzőtől játszik, aki különösen közel áll a szívéhez: Joseph Haydntől.
Ránki nem szereti, ha ünneplik, kerüli a feltűnést, ritkán ad interjút; honlapja sincs, mégis tudnak róla, koncertjeinek nagyobb részét külföldön adja. „Otthonszerető ember vagyok, nagy kertünk van, rengeteg könyv, lemez, unalomra nincs esély. És akkor sem unatkozom, ha semmit sem csinálok, csak együtt vagyunk otthon, és például hallgatom a madarakat.” Ő zenélni szeret, és csak akkor áll ki egy műsorral, ha művészi elvei alapján tökéletesen kidolgozta azt. Nem az iparosok közé tartozik, akik szemkápráztató termékeket gyártanak futószalagon, és az év nagy részét szállodákban töltik. Az ő műfaja a manufaktúra, amelyben időt és fáradságot nem kímélve dolgozik. Lehet, hogy hosszabb ideig dolgozik, de ami kikerül a keze alól, az örökbecsű, egy életre szól. Ezen a hangversenyen az a Concerto Budapest zenekar kísérte, amellyel számos alkalommal lépett már fel, és amelyet régi muzsikustársa, Keller András vezet.

Bővebben: https://www.mupa.hu/media/mupa-home

A stream elérhetősége: