"I like to live in music" interjú Keller Andrással a Bachtrack.com-on

"Keller András és a Concerto Budapest június 6. és 12. között először turnézik az Egyesült Királyságban. Hat angliai városban, minden este Beethoven 5. szimfóniáján vezeti keresztül a dirigens a zenekarát."

"Azért mondom a vezetést, mert Keller elismeri, hogy kemény iskolából jött, és elvárja, hogy a zenészei megfeleljenek a nagyon magas elvárásoknak. 'A mi dolgunk zenészként a zene kiszolgálása' – mondja. 'Egész életünket azzal töltjük, hogy megértsük, mit akart a zeneszerző. Meg kell fontolnunk, hogyan készülünk fel arra, hogy a zene részévé váljunk. Át kell alakítanunk a darabot. Ha ezt együtt csináljuk, működni fog.'

Beethoven 5. szimfóniája annyira ismerős, hogy talán megbocsátható, hogy kissé kedvetlenek vagyunk az újboli meghallgatásától. Kíváncsiak vagyunk, ki tudna rávenni minket, hogy újra hallgassuk, sőt különlegessé tegye az előadást. Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója, nemzetközi hegedűművész és karmester azonban elveti azt a gondolatot, hogy bármilyen zenét 'különlegessé' kell tenni. Ehelyett – mondja – az a különleges számára, ahogy a kottában keresi az igazságot. Semmi más nem számít. 'Szeretek zenében élni – ez sokkal élvezetesebb, mint a normál élet' – mondja pislogva –, de nem viccel.

..."

Az interjút készítette: Stephen Pritchard

A teljes cikk angol nyelven itt elérhető