Jótékonysági kamarakoncertekkel készül az adventre a Concerto Budapest

Idősotthonokban, közösségi házakban és kórházakban összesen tizenegy adventi jótékonysági koncertet adnak a Concerto Budapest művészei december 2. és 20. között. Keller András és a zenekar muzsikusai önkéntes felajánlásukkal az ünnepváró időszakot teszik örömtelibbé a Mozart Planet-programok szellemében, melyeknek legfőbb célkitűzése, hogy klasszikus zenei élményhez juttasson minden töltődni vágyó embert. A koncerteken különböző kamaraformációkban zenélnek a művészek: vonósnégyes, klarinétötös, fuvolanégyes, hegedűduó, hárfa-fuvola duó is megjelenik majd, s mellettük a zenekar ütősei is részt vesznek az adventi programsorozatban.

A zene a legnagyobb adomány, az érzéseket nyelvi korlátok nélkül közvetíti, és nehézségek idején a lelki egészségünk megóvásában még nagyobb szerepet játszik.

 – mondta a sorozatról Keller András, az együttes Kossuth-díjas zeneigazgatója. „A szeretet ünnepétől és a hozzá vezető időszaktól elválaszthatatlan a zene, mely az emberek közötti korlátokon felülemelkedve egy jobb világ ígéretét hordozza, sőt elemi erővel már jelenvalóvá is teszi a harmónia, a béke, a közösség, a kiengesztelődés és az egymásra találás színeit, érzéseit.”

Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója is megszólalt az adventi koncertekkel kapcsolatban:

„Büszke vagyok a Concerto Budapest muzsikusaira, akik a feszített zenekari munkamenet mellett, minden ellenszolgáltatás nélkül, önként jelentkezve koncerteznek az adventi programokon. A zenészek szívből játszanak, és az őket fogadó közösségek szeretete nekik is lelki feltöltődést nyújt, hiszen ahogy Pablo Casals is vallotta, a zene vigasztalás, magasrendű öröm minden ember számára.”

A jótékonysági kamarakoncertek az alábbi intézményekben csendülnek fel:

Csillaghegyi Közösségi Ház, Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központja, Vakok Állami Intézete, Szent Lujza Szeretetotthon, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza – Öregek Szeretetotthona, Ódry Árpád Művészotthon, Budai Irgalmasrendi Kórház, Budapest Hospice Ház, Bethesda Gyermekkórház, IX. Kerületi Anyakönyvi Hivatal Házasságkötő Terem.

Keller András a Concerto Budapest telt házas karácsonyi koncertjére való egyre növekvő várólistát látva úgy döntött, hogy a zenekar december 22-én 11 órától ráadáskoncertet ad a Zeneakadémián, hogy mindenki részesülhessen a karácsonyvárás örömében Csajkovszkij csodálatos muzsikáján keresztül. A koncerten elhangzik Csajkovszkij Meditációja a Souvenir d’un lieu cher-ből, a D-dúr hegedűverseny Baráti Kristóf szólójával, a Hattyúk tava szvit és a Diótörő szvit. A délelőtti koncertre a jegyértékesítés december 6-án indul.

Adventi Mozart Planet koncertjeink híreit IDE kattitnva követhetik.