Mozart Planet advent

A Concerto Budapest 2023-as ingyenes balatoni koncertsorozata után adventi ajándékkoncertekkel folytatja a Keller András által megálmodott Mozart Planet-programokat. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő gyerekekhez, felnőttekhez és a szeretetotthonokban lakó idős emberekhez kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai, hogy szépséget és örömöt ajándékozzanak előadásukkal.

A szeretet ünnepétől és a hozzá vezető időszaktól elválaszthatatlan a zene, mely az emberek közötti korlátokon felülemelkedve egy jobb világ ígéretét hordozza, sőt elemi erővel már jelenvalóvá is teszi a harmónia, a béke, a közösség, a kiengesztelődés és az egymásra találás színeit, érzéseit. Idősotthonokban, közösségi házakban és kórházakban összesen tizenegy adventi jótékonysági koncertet adnak a Concerto Budapest művészei december 2. és 20. között. Keller András és a zenekar muzsikusai önkéntes felajánlásukkal az ünnepváró időszakot teszik örömtelibbé a Mozart Planet-programok szellemében, melyeknek legfőbb célkitűzése, hogy klasszikus zenei élményhez juttasson minden töltődni vágyó embert. A koncerteken különböző kamaraformációkban zenélnek a művészek: vonósnégyes, klarinétötös, fuvolanégyes, hegedűduó, hárfa-fuvola duó is megjelenik majd, s mellettük a zenekar ütősei is részt vesznek az adventi programsorozatban.

„A zene a legnagyobb adomány, az érzéseket nyelvi korlátok nélkül közvetíti, és nehézségek idején a lelki egészségünk megóvásában még nagyobb szerepet játszik” – mondta a sorozatról Keller András, az együttes Kossuth-díjas zeneigazgatója. „A klasszikus zene minden hallgató számára boldogságot, örömet szerez, csodálatos emberi érzéseket fejez ki, mindenkit megszólít. Mozart, Bach, Beethoven vagy akár Debussy zenéjéhez nem kellenek előismeretek, nem kell hozzá szakértőnek lenni, elég csak meghallgatni, és gyönyörködni benne.”

Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója is megszólalt az adventi koncertekkel kapcsolatban: „Büszke vagyok a Concerto Budapest muzsikusaira, akik a feszített zenekari munkamenet mellett, minden ellenszolgáltatás nélkül, önként jelentkezve koncerteznek az adventi programokon. A zenészek szívből játszanak, és az őket fogadó közösségek szeretete nekik is lelki feltöltődést nyújt, hiszen ahogy Pablo Casals is vallotta, a zene vigasztalás, magasrendű öröm minden ember számára.”

A koncertek az alábbi intézményekben csendülnek fel:

Csillaghegyi Közösségi Ház, Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központja, Vakok Állami Intézete, Szent Lujza Szeretetotthon, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza – Öregek Szeretetotthona, Ódry Árpád Művészotthon, Budai Irgalmasrendi Kórház, Budapest Hospice Ház, Bethesda Gyermekkórház, IX. Kerületi Anyakönyvi Hivatal Házasságkötő Terem

related galleries