A Hallgatás Napja 1.

A Hallgatás Napja – A Concerto Budapest - Ligeti Ensemble egész napos kortárs zenei fesztiválja a BMC-ben

A Keller Quartet néhai brácsása, Gál Zoltán tiszteletére

LIGETI György: Három darab 2 zongorára
1. Emlékmű
2. Önarckép Reichhel és Riley-val
3. Finoman áramló mozgással
Görög SistersGörög Enikő, Görög Noémi – zongora

Dobrinka TABAKOVA: Concerto brácsára és vonósokra (magyarországi bemutató)
Maxim Rysanov – brácsa
Concerto Budapest

BALOGH Máté: Tiefhornfantasie aus den Ostalpen (Ősbemutató) 

Varga Hunor – mélykürt
Concerto Budapest
Vezényel: Dubóczky Gergely

Fotó: Hrotkó Bálint

Fesztiválhangulat, nem mindennapi találkozások, megismerés, rácsodálkozás, elmélyülés, felfedezések és újrafelfedezések sora: ezt ígéri A Hallgatás Napja 2023. november 5-én, vasárnap a BMC-ben.

A Hallgatás Napján hagyományosan egyszerre több helyszínen zajlanak a zenei programok, amelyeken Keller András és a Concerto Budapest égisze alatt született formáció, a Ligeti Ensemble művészei mellett kiváló szólistákkal és kamarazenészekkel találkozhatnak a látogatók. Az egy napba sűrített hat koncerten huszonnyolc mű – köztük hét ősbemutató és egy magyarországi bemutató – várja a közönséget. A műsor Richard Strausstól Sosztakovicson át a legendás kortárs alkotókon keresztül a legfiatalabb zeneszerző-generációig sorakoztatja fel a komponisták műveit.

A Hallgatás Napja 2015 óta Budapest egyik legrangosabb kortárs zenei fesztiváljává vált, melyen évről évre bemutatkozik a mai magyar zeneszerzők több generációja. Koncertjeinek sajátossága, hogy egyedülálló módon felfűzve megismételhetetlen zenei szövetet alkotnak, melyben az elhangzó művek felelnek egymásra, a helyszínen, egymás kölcsönhatásában kapják meg különleges karakterüket.