A Hallgatás Napja 2.

A Hallgatás Napja –A Concerto Budapest- Ligeti Ensemble egész napos kortárs zenei fesztiválja a BMC-ben

A Keller Quartet néhai brácsása, Gál Zoltán tiszteletére

HINDEMITH: Concerto trombitára, fagottra és vonósokra 
Devecsai Gábor – trombita, Mohai Bálint – fagott
Concerto Budapest
Vezényel: Tihanyi László

SZENTPÁLI Roland: Ábrahám és Izsák (ősbemutató)
Takács Tibor – tuba, Benyus János – kürt, Mali Emese – zongora, Szigeti Szilvia, Berentés Zsuzsanna – hegedű, Rovó Anna – brácsa, Migróczi Tamás - cselló
Vezényel: Tihanyi László

Alessio ELIA: Celestial Keys (ősbemutató)
Murányi Márta, Szathmáry Judit – szoprán
Concerto Budapest
Vezényel: Tihanyi László

PERÉNYI Miklós: Per sette archi (Hét vonósra – ősbemutató)
Környei Zsófia – hegedű, Berentés Zsuzsanna – hegedű, Szomor-Mekis Janka – brácsa, Móré László – hegedű, Takács Ákos – cselló, Aranyos János – cselló, Schweigert György – bőgő

Concerto Budapest
Vezényel: Dubóczky Gergely

JENEY Zoltán: Szindbád-szvit Huszárik Zoltán filmjének zenéjéből
Kéringer László – tenor, Keller András – hegedű, Kaczander Orsolya – fuvola
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

Fotó: Hrotkó Bálint

Fesztiválhangulat, nem mindennapi találkozások, megismerés, rácsodálkozás, elmélyülés, felfedezések és újrafelfedezések sora: ezt ígéri A Hallgatás Napja 2023. november 5-én, vasárnap a BMC-ben.

A Hallgatás Napján hagyományosan egyszerre több helyszínen zajlanak a zenei programok, amelyeken Keller András és a Concerto Budapest égisze alatt született formáció, a Ligeti Ensemble művészei mellett kiváló szólistákkal és kamarazenészekkel találkozhatnak a látogatók. Az egy napba sűrített hat koncerten huszonnyolc mű – köztük hét ősbemutató és egy magyarországi bemutató – várja a közönséget. A műsor Richard Strausstól Sosztakovicson át a legendás kortárs alkotókon keresztül a legfiatalabb zeneszerző-generációig sorakoztatja fel a komponisták műveit.

A Hallgatás Napja 2015 óta Budapest egyik legrangosabb kortárs zenei fesztiváljává vált, melyen évről évre bemutatkozik a mai magyar zeneszerzők több generációja. Koncertjeinek sajátossága, hogy egyedülálló módon felfűzve megismételhetetlen zenei szövetet alkotnak, melyben az elhangzó művek felelnek egymásra, a helyszínen, egymás kölcsönhatásában kapják meg különleges karakterüket.