A Hallgatás Napja 6.

A Hallgatás Napja – A Concerto Budapest- Ligeti Ensemble egész napos kortárs zenei fesztiválja a BMC-ben

A fesztivál idei zárókoncertjét a Concerto Budapest a háború és a terror áldozatai emlékének ajánlja, ezért kerültek a műsorba olyan melankolikus hangulatú művek, melyek a csendes elmélyülés felé vezetik a közönséget.

BEETHOVEN: F-dúr vonósnégyes 135 – II. tétel Lento assai, cantante e tranquillo
Keller András, Környei Zsófia, Szomor-Mekis Janka, Takács Ákos

RAVEL: Kaddish a Deux Mélodies hébraïques-ból
Keller András - hegedű, Csalog Gábor -zongora

SOSZTAKOVICS: Kamaraszimfónia
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

EÖTVÖS Péter: Cadenza (Szóló a „Shadows”-ból)
Kaczander Orsolya

Paul HINDEMITH: Trauermusik
Maxim Rysanov – brácsa
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

R. STRAUSS: Metamorfózisok
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

MESSIAEN: Kvartett az Idők végezetére – 8. tétel
Keller András - hegedű, Csalog Gábor -zongora

Fotó: Hrotkó Bálint

Fesztiválhangulat, nem mindennapi találkozások, megismerés, rácsodálkozás, elmélyülés, felfedezések és újrafelfedezések sora: ezt ígéri A Hallgatás Napja 2023. november 5-én, vasárnap a BMC-ben.

A Hallgatás Napján hagyományosan egyszerre több helyszínen zajlanak a zenei programok, amelyeken Keller András és a Concerto Budapest égisze alatt született formáció, a Ligeti Ensemble művészei mellett kiváló szólistákkal és kamarazenészekkel találkozhatnak a látogatók. Az egy napba sűrített hat koncerten huszonnyolc mű – köztük hét ősbemutató és egy magyarországi bemutató – várja a közönséget. A műsor Richard Strausstól Sosztakovicson át a legendás kortárs alkotókon keresztül a legfiatalabb zeneszerző-generációig sorakoztatja fel a komponisták műveit.

A Hallgatás Napja 2015 óta Budapest egyik legrangosabb kortárs zenei fesztiváljává vált, melyen évről évre bemutatkozik a mai magyar zeneszerzők több generációja. Koncertjeinek sajátossága, hogy egyedülálló módon felfűzve megismételhetetlen zenei szövetet alkotnak, melyben az elhangzó művek felelnek egymásra, a helyszínen, egymás kölcsönhatásában kapják meg különleges karakterüket.