A Kárpát Rapszódia koncertfilm világpremierje a MEZZO TV-ben

Az egész estés fekete-fehér koncertfilm december 19-én debütál a MEZZO TV-ben és december 22-től a karácsonyi ünnepek alatt öt napon át az Indexen megtekintheti a magyar közönség. 

A film Keller András, Homoky Gábor és az Old Sounds, valamint Snétberger Ferenc, Roby Lakatos közös koncertjéből készült. 19-én debütál a MEZZO TV-n és december 22-től a  karácsonyi ünnepek alatt öt napon át az Index.hu portálon lesz megnézhető. A zenekar korábbi, szintén a MEZZO TV-ben bemutatott, Szabó Stein Imre által rendezett, Keller András, Gidon Kremer, Kremerata Baltica és Concerto Budapest főszereplésével készült koncertfilmje 2020-ban elnyerte a rendkívül rangos Nemzetközi Velencei TV Fesztivál  legjobb Előadó művészeti filmnek járó (Szárnyas) Arany Oroszlán díját

 A Filmről

Keller András és Homoky Gábor egy olyan különleges zenei világot álmodott meg , ahol egyszerre jelenik meg a klasszikus szimfonikus - és a világzene, miközben mindkét műfaj teljes fényében tündököl és különleges egységbe forr össze. Roby Lakatos hegedűvirtuóz és Snétberger Ferenc gitárművész  saját műveikkel szervesen kapcsolódnak ehhez a zenei világhoz.  A "Kárpát Rapszódia" a Concerto Budapest első crossover produkciója, melyben a komplex zenei anyagot  is  maximális klasszikus igényességgel közelíti meg. A szólisták és a zenekar különleges kombinációkban történő játékával kialakuló zenefolyam, amellett, hogy az újdonság erejével hat, egyszerre kikapcsol és a mélybe vezet. A  színes, különleges, 12 műből álló műsorban a magyar - magyar cigány és román, spanyol eredetű zenék eljutnak egészen a jazz és a rock and roll világáig. Brahms, Enescu, Liszt, Sarasate, Bihari, Boulanger, Snétberger, Roby Lakatos szerzemények, Homoky Gábor különleges Elvis átiratai, Cséki Kálmán hangszerelései külön zenei egységek, mégis egymásból természetesen következő zene és kép folyamban egyesülnek.


Snétberger Ferenc, fotó: Marjai Judit

Az igazi Kárpát-medencei zenei atmoszférát szélesvásznú, fekete-fehér, a Jazz korszak "bárhangulatát", vagy épp a '60-as évek füstös pesti presszó hangulatát idéző filmnyelvre fordítja Szabó Stein Imre rendezése. A hosszan kitartott, nyugodt képek sűrű filmes közelikkel váltakozó ritmusa kísérletet tesz egy ősi, erőteljes és mégis nyugtalanítóan új világ kirajzolására.

​A pandémia 3. hulláma alatt, közönség nélkül a Budapesti Olasz Intézet retró-reneszánsz jellegű termében forgatott film közönségtől magukra hagyott hősei maguk a zenészek, és a filmes- televíziós stáb, akik időnként egy villanásra szintén feltűnnek egy-egy szokatlan kamera beállításban. Keller András vezénylése megteremti azt az egységes és távolságtartó dikciót, amely engedi és hagyja, hogy a film nézője maga merüljön el ebben a zenei világban. A felvételeken 40 fős forgató stáb és 90 zenész vett részt.


insert a filmből

A koncert állandó főszereplője a Concerto Budapest zenészei mellett a Homoky Old Sounds együttes ( Homoky Gábor, Cséki Kálmán, Németh Oszkár, Dráfi Kálmán, Rácz László )  ,amelynek tagjai  korábban a Roby Lakatos Ensemble zenészei voltak. Az együttest Homoky Gábor alapította - aki a Concerto Budapest tagja és szólistája és a Keller Quartet tagja - sokoldalú muzsikus, aki hegedül, elektromos brácsán gitározik és Elvis-t énekel a filmben. A filmben közreműködik Sárközi Xénia operaénekes, a Magyar Állami Operaház fiatal szólistája. Snétberger Ferenc és Roby Lakatos játéka revelatív, a film zenei kontextusának tartópillérei. A zenekari átiratokat és hangszerelést Cséki Kálmán készítette.


Sárközi Xénia, fotó: Marjai Judit

Szabó Stein Imre rendező közvetlen alkotótársai Komlós András TV rendező és Tóth Ibolya zenei rendező, Géczy Dávid kreatív producer, Hartung Dávid vezető operatőr, Lecza Attila vágó, Vajda László fővilágosító, Lakatos Gergely hangmérnök. A film executive producere Szabó Stein Imre, és Dr. Edvi Péter, valamint Keller Annie, producere Czutor György, TV-s co-producere Lakatos Gergely. A Kárpát Rapszódia csúsztatott élő internetes streamben kerül közvetítésre Magyarországon az Index.hu címlapján december 22-én, a nemzetközi televíziós bemutató a MEZZO TV-n december 19-én. 14.00 -kor lesz. A MEZZO  december 21-én és 28-án főműsor időben is vetíti a Kárpát Rapszódiát és három évig tartja műsorán.

Keller András  

"A Kárpát medence zenéjét, hangzását meghatározzák bizonyos hangszerek, mint a cimbalom, a nagybőgő, brácsa, hegedű, és egy jellegzetes játékmód amelyek a magyar, román, tót vagy szerb népzenében összegződnek. Ezeket a népi dallamokat a falusi zenészek mellett a híres cigány dinasztiák  is továbbvitték és gazdagították a művészetükkel generációkon át. A Kárpát-medence népeinek kultúrája és zenéje együtt él, együtt lélegzik. Szerettük volna bemutatni: láttatni és hallatni ezt a nagyon különböző, mégis közös világot. Heterogén a program, az egyes művek különböző irányokba mutatnak. A Kárpát Rapszódia egy zenei kísérlet a nyitottság, megismerés és integráció jegyében. Roby Lakatos ezt a zenét képviselte külföldön évtizedeikig, átoltotta a jazzbe, Snétberger Ferenc saját szuverén hangján szólal meg e zenei soknyelvűségben, - mindkét művész saját és különböző stílussal bír, amelyek viszont szimbiózisba kerülve új dimenzióba lépnek. A kísérlet célja épp ez, a zenék egymásra hatása és új dimenziók nyitása volt. Érdekes kísérlet és a program merészségét mutatja, amikor Homoky Gábor összekapcsolja Elvis Presley country és blues ihletésű zenéjét a magyar és román cigányzenei elemekkel. A Kárpát-medence végtelen gazdag zenei kultúrája ma is szól hozzánk: ezt mutatja be a Kárpát Rapszódia.


Keller András, fotó: Marjai Judit

A Concerto Budapest Kárpát Rapszódia filmjének születéséről Szabó Stein Imre így nyilatkozott:

András ( Keller ), és az oldalán Homoky Gábor rendkívül bátran lépett egy új zenei univerzum irányába. Ezzel egyszersmind kilépett egy komoly klasszikus zenekar komfortzónájából. Ez igazi művészet és vagányság. Az eredmény a Kárpát-medence sűrű, folytonosan egymásra rétegződő zenei kultúrájának egészen egyedi dokumentuma, amelyet átsző a népzenébe, a klasszikusba és jazzbe költöző cigányzene. Ez arra inspirált, hogy egy sűrű, füstös filmes fekete-fehér világot teremtsünk köré alkotótársaimmal, amelyről egy pillanatig sem gondoltam, hogy elegendő célja lenne a puszta megörökítés. Végig kockázatot vállaltunk, ahogy a zenekar is. Ebben a sok konvencióval szakító filmben, a drámaiság mellett egyszer csak megjelent az elszabadult öröm, amelynek megmutatása számomra a legnagyobb kihívás a zene filmezésében. Ez a film önálló életet él, de minden pillanatban a zenészek és a zene tehetségéből merít. Egy filmes igényű zenei felvétel nagyságrendekkel több emberhez tud eljutni a világon, mint egy koncert. Segít megteremteni a klasszikus zene új közönségét. A zene él és valószínűleg örök."