Concerto Csellóünnep I/1.

A CONCERTO BUDAPEST KÉTNAPOS CSELLÓFESZTIVÁLJA

HAYDN: C-dúr csellóverseny, Hob. VIIb:1
HAYDN: D-dúr csellóverseny, Hob. VIIb:2

Közreműködik: Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Fotó: Németh András Péter

Haydn nevéhez összesen öt csellóversenyt kötöttek. Ebből kettőről kiderült, hogy nem az ő alkotása, egy pedig elveszett, így jelenleg a koncerten megszólaló két művet tartjuk számon Haydn-csellóversenyként. Mindkét mű egy-egy kiváló csellistának készült: az elsőt az Esterházy-zenekar művésze, Joseph Weigl, a másodikat valószínűleg James Cervetto angol virtuóz számára írta Haydn. Az első csellóverseny 1765-ben, az első Haydn-szimfóniákkal egy időben készült el, míg a második 1783-ban született. Van abban valami egyszerre intim és professzionális, amikor egymást ennyire ismerő művészek zenélnek együtt. Egyúttal a koncerten megfigyelhetjük azt is, mennyire különböző lehet két csellóverseny pusztán attól, hogy a szerző lelki szemei előtt más-más csellista lebegett a komponálásuk közben. S bár Haydn maga nem volt virtuóz, kiválóan kiismerte a hangszert, és mindkét darabban komoly kihívások elé állította a szólistát. Ahogy a C-dúr mű elején egy tekintélyes akkorddal lép be a cselló, majd egyre gazdagabban cifrázza a dallamot; ahogy a vonósok kísérte lassú tételben kettősfogásokkal emelkedik ki; ahogy a fináléban egyszerre technikás és lírai a szóló. Vagy ahogy a D-dúr mű nagy részét hegedűi magasságokban énekli végig; ahogy a nyitótételben káprázatos virtuozitásról tesz tanúságot; később áriaszerűen szól; végül éles váltásokkal viszi diadalra a finálé témáját. Csak a szokásos: embert próbáló kotta a művésznek, könnyed, üde élmény a közönségnek.

A Concerto Budapest 2023-ban első alkalommal tartja meg kétnapos csellófesztiválját, a Concerto Csellóünnepet, magyar művészek főszereplésével. A 2021-ben megrendezett Viva La Viola! – a brácsát éltető tematikus nap – után a csellófesztivállal Keller András hagyományt kíván teremteni. A közönség a kétnapos fesztiválon a hangszer szinte összes jelentős képviselőjét meghallgathatja. Triók, vonósnégyesek, különböző kamarazenei felállások, kamarazenekari művek és nagyzenekaros csellóversenyek is hallhatók lesznek, hisz a Concerto Budapest célja e csodálatos hangszer ünneplése két teljes napon keresztül.

Csellóünnep Á la carte konstrukció

A Csellóünnep  I/1,  I/3,  II/1  és II/3 előadásai közül legalább kettőre történő egyidejű vásárlás esetén 30% kedvezményt biztosítunk közönségünknek!

A kedvezmény honlapunkról indított vásárlásokra érvényesek, a jegyértékesítő rendszer automatikusan élesíti a kedvezményt, további kód nem szükséges.