Concerto Csellóünnep II/1.

A CONCERTO BUDAPEST KÉTNAPOS CSELLÓFESZTIVÁLJA

BRAHMS: a-moll kettősverseny hegedűre és csellóra, op. 102

Közreműködik: Valeria Abramova hegedű, Carlos Vidal cselló
Concerto Budapest
Vezényel: Bogányi Tibor

RICHARD STRAUSS: Don Quixote op. 35

Közreműködik: Szűcs Máté brácsa, Fenyő László cselló, 
Concerto Budapest
Vezényel: Baráti Kristóf

fotó: Marco-Borggreve

A kettősversenyt Brahms eredetileg 5. szimfóniájának szánta, ám Hausmann felkérésére inkább versenyművé alakította. Az a-moll kettősversenyt Joachim József (hegedű), Robert Hausmann (cselló) és Brahms (karmester) adták elő először 1887-ben. Brahms műve Joachim József és a szerző diskurzusát mutatja be. A darab a legendás hegedűművész megbékítésére született, mert miután barátja válása során Brahms a feleség pártját fogta, a két férfi hat évig nem állt szóba egymással. Aztán a komponistának „az a mulatságos ötlete támadt”, hogy ír egy kettősversenyt, amelyben a két hangszer külön-külön is szép szólókat kap, ám igazán akkor válik mennyeivé a zene, amikor a szólisták játéka szinte eggyé olvad. A gyakran a hegedű magasságában játszó cselló fület gyönyörködtető harmóniában áll társával és a zenekarral. Brahms bújtatott programjához képest Strauss művében a két szereplő párbeszéde jóval egyértelműbb. A bevezetésből, témából, tíz variációból és fináléból álló Don Quixote című szimfonikus költeményben a cselló a címszereplőt, a brácsa Sancho Panzát jelképezi. Cervantes hőse és hűséges segítője „lovagi jellegű témára írt fantasztikus variációkon” keresztül mesélik el történetüket. Miután Don Quijote elveszti józan ítélőképességét, (1) megküzd a szélmalmokkal, (2) harcol a birkákkal, (3) kioktatja Sancho Panzát, (4) zarándokokkal találkozik, (5) őrködés közben üdvözli Dulcineát, (6) aki elvarázsolva, parasztlány képében jelenik meg; (7) lovagol a légben, (8) elvarázsolt csónakon utazik, (9) vélt varázslókra támad, (10) legyőzi a Fehér Hold lovagja, végül pedig csendes visszavonulásában éri el a halál.

A Concerto Budapest 2023-ban első alkalommal tartja meg kétnapos csellófesztiválját, a Concerto Csellóünnepet, magyar művészek főszereplésével. A 2021-ben megrendezett Viva La Viola! – a brácsát éltető tematikus nap – után a csellófesztivállal Keller András hagyományt kíván teremteni. A közönség a kétnapos fesztiválon a hangszer szinte összes jelentős képviselőjét meghallgathatja. Triók, vonósnégyesek, különböző kamarazenei felállások, kamarazenekari művek és nagyzenekaros csellóversenyek is hallhatók lesznek, hisz a Concerto Budapest célja e csodálatos hangszer ünneplése két teljes napon keresztül.

Csellóünnep Á la carte konstrukció

A Csellóünnep  I/1,  I/3,  II/1  és II/3 előadásai közül legalább kettőre történő egyidejű vásárlás esetén 30% kedvezményt biztosítunk közönségünknek!

A kedvezmény honlapunkról indított vásárlásokra érvényesek, a jegyértékesítő rendszer automatikusan élesíti a kedvezményt, további kód nem szükséges.