Elsöprő sikert aratott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban

Kirobbanó lelkesedés fogadta a Concerto Budapestet a 2023/24-es évadot megnyitó nagy-britanniai és írországi turnéján, a brit sajtó egyöntetűen méltatta koncertkörútján a zenekart. A kritikákat olvasva egyértelműen kiderül: nagyon jól láthatóan egy újabb magyar zenekar került fel a nemzetközi térképre.

A nagy sikerű 2022-es angliai turnén a szigetország közönsége és sajtója már felfigyelt a Concerto Budapest szimfonikus zenekarra, és kitüntető fogadtatásban részesítette őket. A 2023. szeptember 12-én Croydonban kezdődő, és 19-én a Dublin National Concert Hallban záródó, többek közt a legendás londoni Cadogan Hallban és az edinburghi Usher Hallban zajló hatállomásos turné tétje éppen az előző évi siker tükrében volt rendkívül magas. Ezúttal is a nagy presztízsű IMG Artists London volt a turné szervező partnere az Egyesült Királyságban, a zenekarral fellépő zongoraművészek pedig idén a francia Pierre-Laurent Aimard és Berecz Mihály voltak.

Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója így fogalmaz: „Fantasztikus volt az egész turné. Talán még soha nem voltam ilyen büszke a zenekaromra az elmúlt tizenöt év alatt. Csodálatosan játszottak, és inspiráltuk egymást. Kiváló szólistákkal utazhattunk, Berecz Mihály fantasztikusan játszotta Rachmaninov 2. zongoraversenyét, és Pierre-Laurent Aimard zongorajátéka is mindenkit teljesen magával ragadott. Aimard olyan mértékben autentikus előadója a magyar zenének, a Bartók-játékában ruganyosság és nemesség van, ami a 3. zongoraversenyben elemi erővel tört elő. Csajkovszkij 5. szimfóniája és Beethoven Eroica szimfóniája két hatalmas mű, amelyekhez az évek folyamán közösen nőttünk fel a zenekarral. Ennek köszönhetően a turnén mindennap tudtunk valami újat mondani a közönségnek. Megismerhették a zenekar erényeit, megérezték, hogy a Concerto Budapest minden tagja őszintén, a szíve mélyéről játszik, és ez olyan sikert aratott, amire nem találok jó szavakat. Rengeteg ráadást kellett adnunk, mindenhol szűnni nem akaró álló tapsviharral hálálta meg a közönség a koncertjeinket. Elképesztő volt a teljesítmény és az odaadás, amit a zenészek napról napra nyújtottak. Azt hiszem, valamennyien büszkék lehetünk a Concerto Budapestre.”

     

 

Fotó:Mudra László

A kritikákat olvasva egyértelműen kiderül: nagyon jól láthatóan egy újabb magyar zenekar került fel a nemzetközi térképre.