“Hommage à Cziffra”

Ezúton értesítjük tisztelt közönségünket, hogy a Zeneakadémián, december 29-én 19.30 órakor meghirdetett „Hommage à Cziffra” című koncerten betegség miatt az előzetesen tervezett zenekari est helyett Balázs János szóló zongoraestjét hallhatják. Részletes információk

Balázs János és a Concerto Budapest koncertje 

MOZART: G-dúr szimfónia K.318,
GRIEG: a-moll zongoraverseny
---szünet---
BEETHOVEN: VI. "Pastorale" szimfónia

Közreműködik: Balázs János zongora
Concerto Budapest
Vezényel: Takács-Nagy Gábor 

Edvard Grieg zongoraversenye Cziffra György repertoárjának igen kedves tétele volt, legendás karmesterekkel, zenekarokkal készített felvételei örökítik meg az interpretáció érésének folyamatát. Akad ezek között olyan is, amelyet a történelem formált igazán megrendítő hangzóélménnyé: 1956 októberében Cziffra és Rozsnyai Zoltán karmester éppen az Állami Hangversenyzenekarral dolgozott a mű felvételén a Rottenbiller utcai stúdióban, amikor a forradalom híre betört a hangszigetelt falak mögé. A két művész azonnal a Sztálin-szoborhoz sietett – nem sokkal később pedig külhonba. Ezt a napot talán nehezebb a szolid és illedelmes romantikájú a-moll zongoraversenyhez kapcsolni, Mozart és Beethoven szimfóniái viszont annál természetesebben ölelik körbe a belőlük táplálkozó és virágzó concertót. Grieg előtt lebegő konkrét műfaji példának mégis csak a „Pastorale” szimfónia tekinthető közülük, Mozart műve ugyanis valójában egy olasz stílusú nyitány, amelyet feltehetően a Thamos, Egyiptom királya kísérőzenéjének bevezetőjeként komponált.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az emlékév művészeti vezetője Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész.

A Cziffra György-emlékév és a Concerto Budapest közös koncertje.

 

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy a Concerto Budapest ajándákkártyák erre a koncertre nem beválthatóak, mert a program nem a Concerto Budapest kizárólagos szervezése.