Mozart Planet - Balatonalmádi

Balatonalmádi – Szent Ignác Templom

MOZART: G-dúr duó hegedűre és brácsára K. 423
MOZART: D-dúr divertimento K. 136
MOZART: Kis éji zene K. 525

Közreműködik: Miranda Liu, Kakutani Satoko hegedű, Haruka Nagao brácsa, Aranyos János cselló, Illés László bőgő

Aligha kell bemutatni a zenekedvelőknek az 1787-ben keletkezett G-dúr szerenádot, közismert nevén a Kis éji zenét (Eine kleine Nachtmusik), Mozart egyik legkedveltebb és legismertebb művét. Mindössze két hegedűre, egy brácsára és csellóra, esetleg nagybőgőre íródott, s miután az előadók számára vonatkozóan nincs külön szerzői utasítás, előszeretettel veszik műsorra különféle nagyságú kamaraegyüttesek.

A hangversenyen a szerenád előtt szólal meg a D-dúr divertimento, az első abból a három divertimentóból (a divertimento egy szórakoztató zenei műfaj), melyeket Mozart 1772 elején, mindössze tizenhat évesen komponált. A háromtételes darab szólisztikus jellegzetességeket mutat, hangszerelésében a vonósnégyeseket idézi. Olasz mintákat vett hozzá alapul a szerző, de sokban támaszkodott Joseph Haydn és testvére, Michael Haydn kvartett-divertimentóira is.

A salzburgi pályatárs, Michael Haydn fontos szerepet játszott a G-dúr duó megszületésében. Ő készítette ugyanis azt a sorozatot hegedűre és brácsára, amelyet Mozart kiegészített 1783-ban a maga két vonósduójával. A két zeneszerző munkája olyan összhangot mutat, hogy amikor a teljes ciklust bemutatták, a megrendelő, Colloredo érsek sem tudta megkülönböztetni őket egymástól. Ugyanakkor megállapítható, hogy amíg Haydn nagyobb hangsúlyt fektet a hegedű szólamára, Mozartnál kiegyenlítettebb a zenészek közötti feladatmegosztás.

A program ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben. Cím: Balatonalmádi, Vörösberény Veszprémi út 81.