Mozart Planet - Hévíz

Hévíz - Szentlélek Templom

MOZART: D-dúr divertimento K. 136
MOZART: Klarinétötös K. 581
MOZART: Kis éji zene K. 525

Közreműködik: Miranda LiuKakutani Satoko hegedű, Haruka Nagao brácsa, Aranyos János cselló, Illés László bőgő, Klenyán Csaba klarinét

Aligha kell bemutatni a zenekedvelőknek az 1787-ben keletkezett G-dúr szerenádot, közismert nevén a Kis éji zenét (Eine kleine Nachtmusik), Mozart egyik legkedveltebb és legismertebb művét. Mindössze két hegedűre, egy brácsára és csellóra, esetleg nagybőgőre íródott, s miután az előadók számára vonatkozóan nincs külön szerzői utasítás, előszeretettel veszik műsorra különféle nagyságú kamaraegyüttesek.

A hangverseny nyitószáma, a D-dúr divertimento az első abból a három divertimentóból (a divertimento egy szórakoztató kamarazenei műfaj), melyeket Mozart 1772 elején, mindössze tizenhat évesen komponált. A háromtételes darab szólisztikus jellegzetességeket mutat, hangszerelésében a vonósnégyeseket idézi. Olasz mintákat vett hozzá alapul a szerző, de sokban támaszkodott Joseph Haydn és testvére, Michael Haydn kvartett-divertimentóira is.

A két csodálatos darab között megszólaló kvintett, melyet Mozart egy levelében Stadler-kvintettnek nevezett, 1789-ben született. Az elnevezés Anton Stadler, „a kitűnő klarinétos és könnyelmű barát” személyére utal, akinek több művét is ajánlotta a zeneszerző. Az A-dúr alaphangnem Mozartnál rendszerint a boldog szerelemmel függ össze, az ötösben a klarinéton megszólaló dallamok az operák szerelmi jeleneteit idézik.

A program ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben. Cím: Hévíz, Széchenyi u. 33.