Zenekar

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar Magyarország egyik vezető nagyzenekara. Egyéni hangzásával, nagy ívű műsorszerkesztésével különleges és meghatározó szereplője a magyar és nemzetközi zenei életnek. Széles repertoárja a jól ismert klasszikusoktól napjaink kortárs darabjaiig terjed. Progresszív karaktere elementáris erővel nyilvánul meg zenészei játékában, előadásukat a zene szenvedélyes szeretetével teszik feledhetetlenné a közönség számára is. 

Fotó: Felvégi Andrea

A zenekar egyike Magyarország legrégebbi együtteseinek, a több mint százéves múltat magáénak tudható Concerto Budapest elődje 1907-ben alakult meg. Zeneigazgatója és vezető karmestere a 2007-es centenárium óta Keller András világhírű hegedűművész-professzor, a Keller Quartet alapítója, aki a zenehallgatásról így nyilatkozott:

„…egyáltalán nem megérteni, hanem hallgatni, érezni kell a zenét, átengedni magunkon. Ha valaki megteszi ezt a szellemi-lelki befektetést, olyan gazdaggá válhat, hogy az egész életét másként látja majd.” 

Progresszív karaktere elementáris erővel nyilvánul meg zenészei játékában, előadásukat a zene szenvedélyes szeretetével teszik feledhetetlenné a közönség számára is. A zenekar egyike Magyarország legrégebbi együtteseinek, a több mint százéves múltat magáénak tudható Concerto Budapest elődje 1907-ben alakult meg. Zeneigazgatója és vezető karmestere a 2007-es centenárium óta Keller András világhírű hegedűművész-professzor, a Keller Quartet alapítója, aki a zenehallgatásról így nyilatkozott: „…egyáltalán nem megérteni, hanem hallgatni, érezni kell a zenét, átengedni magunkon. Ha valaki megteszi ezt a szellemi-lelki befektetést, olyan gazdaggá válhat, hogy az egész életét másként látja majd.” A Concerto Budapest Keller András személyében és vezetésével a magyar kamarazenélés legnemesebb tradícióit viszi tovább, melyeket Bartók Bélától és Weiner Leótól Végh Sándoron és Rados Ferencen át Kurtág Györgyig ívelő folytonosság és zenei szellemiség fémjelez. A nemzetközi kritika egyöntetűen emeli ki a beszédszerű előadásmódot, és méltatja, hogy a Concerto Budapest szimfonikus zenekarként is úgy szólal meg, mint egy kamaraegyüttes, amelyben a zenészek egyéni teljesítménye éppúgy kimagasló, mint az összhang, melyet a szólamok együttes játéka megteremt. Keller András munkája és művészi koncepciója révén jelentősen megújult a zenekar, köszönhetően többek között a fiatal tehetségeknek, az egyéni műsorszerkesztésnek és a tematikus fesztiválprogramoknak. A Concerto Budapest az elmúlt évtizedben egyre szélesebb közönséget hódít meg, és a hazai mellett a nemzetközi zenei élet elismert szereplőjévé is vált. A zenekar állandó vendégei olyan elismert magyar zenészek, mint Takács-Nagy Gábor, Eötvös Péter, Ránki Dezső, Várjon Dénes, Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Fenyő László, Szűcs Máté, Berecz Mihály és Perényi Miklós, visszatérő nemzetközi vendégszólistái közé tartozik Gidon Kremer, Heinz Holliger, Isabelle Faust, Khatia Buniatishvili, Lucas Debargue, Mihail Pletnyov és Jevgenyij Koroljov. A Concerto Budapest repertoárja a virtuóz, nagyszabású szimfonikus szerzeményektől – Stravinsky, Schubert, Csajkovszkij vagy Sosztakovics művei – Mozart és Beethoven klasszikus versenyművein át Ligeti György, Thomas Adès, Kurtág György, Krzysztof Penderecki és Vidovszky László kortárs szerzők alkotásaiig terjed. A zenekar tiszteletbeli elnöke Kurtág György, a kortárs zene élő legendája.