Bernáth Orsolya

Permanent member

Mikor kezdtél el zenével foglalkozni?
Zenei tanulmányaimat az általános iskola első osztályában kezdtem, ám már jóval korábban világossá vált a családban, hogy a muzsika világa felé tartok majd a jövőben.

Miért ezt a hangszert választottad?
Talán meglepő, de a hangszert választották nekem a tanáraim, én pedig elfogadtam...és nem bántam meg.

Ha másik hangszert kellene választanod, melyik lenne az?
A válaszom egyértelmű : az a hangszer, ami vagyok : a hangom, és itt tenném röviden hozzá, hogy a hegedülést is "énekszerűen" tanították, és tanultam a hosszú évek során. Addig küzdöttem a hangszeren, amíg oly módon szólt, ahogyan elénekeltem.... Ez azóta sem változott, és nem is fog: tehát a másik "hangszer": az éneklés.

Melyik darabot játszod a legszívesebben?
Éppen azt játszom teljes odaadással, amit játszanom kell. Szóló hegedűn kiváltképp Bach szólószonátáival foglalkozom.

Melyik darabot hallgatod legszívesebben?
Ez nagyon változó.... több tényező befolyásolja, akiket azonban bármikor, szívesen hallgatok : Mozart, Beethoven, Mahler, Bach, Händel.

Ki a példaképed?
A péladképek nem kizárólag hegedűművészek.
A teljesség igénye nélkül például az alábbi művészek:
Fritz Kreisler, Christian Ferras, Ginette Neveu, Glenn Gould, Nikolaus Harnoncourt, Dietrich Fischer-Dieskau, Arleen Auger

Melyik a legmeghatározóbb zenével kapcsolatos élményed? Mi a zenével kapcsolatos legfontosabb célod?
Több ilyen, sokféle élmény van, volt, és úgy érzem lesz is. Nem könnyű megfogalmazni, mi az, ami valóban  meghatározó, és ami talán még fontosabb: hogy miért az. Hitem szerint, ha muzsikusként, emberként sikerül továbbadni egy-egy előadáson a közönségnek az "üzenetet" (amit jómagam szentnek tartok), melyet a zeneszerzők "küldenek" a muzsika nyelvén kifejezve feléjük, akkor helyt állunk, és bevégezzük a küldetést... Ezért tanultunk, és tanulunk, ezért dolgozunk, ezért küzdünk nap, mint nap. Ha a hallgató úgy hagyja el a nézőteret, hogy valamit kapott, amitől, más, "több" lett, gondolatok, érzelmek ébredtek benne, akkor abban az esetben mondom azt, hogy, azon alkalom "meghatározó" élmény, és mint, ilyen, egyben folytonos cél.

Eddigi zenei pályafutásodból mire vagy a legbüszkébb?
A legbüszkébb, és egyben a leghálásabb azért vagyok, mert méltó lehetek arra, hogy olyan muzsikusokkal játsszam időről-időre, akik számomra példaértékű zenészek, emberek, ami által végtelen megtiszteltetésként élem meg a velük való munkát.