Mozart-nap 2021

2018 óta egy-egy tavaszi vasárnapon a Zeneakadémián együtt ünnepli Mozartot az előadóművészek és a zenebarátok közössége, amely mondhatni egy és oszthatatlan e kivételes tünemény csodálatában.

Ez a kötődés olyan erős, hogy a Mozart-nap még ebben a kollektív megpróbáltatást jelentő időszakban sem maradhat el – csupán hozzáigazodik a kényszerű körülményekhez. Így ezúttal élőben streamelt koncertközvetítések révén osztozhatunk majd az élményben, amelyet Mozart szimfóniái, zongoraversenyei és kamaraművei szerezhetnek számunkra, feledtetve nyűgöt és nehézségeket. S ráadásként még egy „vadonatúj” Mozart-mű felfedezésére is módunk nyílik, hiszen a programon az a D-dúr allegro is elhangzik majd, amely bő kétévszázados lappangás után előkerülve idén januárban szólalt meg első ízben, Salzburgban. A nap három+egy koncertjén Keller András és a Concerto Budapest zenészei mellett ott köszönthetjük majd nemcsak a házigazda szerepére vállalkozó Takács-Nagy Gábort, az ifjú Gyöngyösi Ivettet és Berecz Mihályt, de a Budapesten 3 éve épp a zenekar hangversenyén debütáló kanadai zongoraművésznőt, Angela Hewittet is. S hogy a Mozart-zene egész világot felölelő teljességét még inkább átérezhessük ezen a vasárnapon, késő délután még egy előre rögzített zongorás körkapcsolás is lesz a nagyvilágból: Malcolm Bilson, Würtz Klára, Krausz Adrienne és a Salzburgból bejelentkező Rohmann Imre és Kurucz Tünde részvételével.

A nagyszabású egész napos zenefolyamot a Concerto Budapest honlapján és Youtube-csatornáján, a közvetítés médiapartnere, az Index.hu felületein, valamint egy részét a Zeneakadémia Facebook oldalán és Youtube csatornáján követhetik. 

Mozart-nap 1.: Nyitókoncert

Mozart-nap 2.: Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest

Mozart-nap 3.: Körkapcsolás

Mozart-nap 4.: Zárókoncert és Kis éji zene