Mozart-nap 2023

Március 5-én vasárnap, egy teljes napon át Mozart dallamai töltik meg a Zeneakadémia Nagytermét. A Concerto Budapest és vendégművészei immár hatodik alkalommal idézik meg a zene örökérvényű mesterének szellemét remekműveinek megszólaltatásával. 

Művészeti vezető: Keller András
Házigazda: Takács-Nagy Gábor
Rezidens művész: Mihail Pletnyov

„Mozarttal segíteni lehet a világon. Zenéjére van egy szó, ami közhelyesen hangzik, mégis igaz: hogy „örök”. Egy olyan csodája az emberi kultúrának, ami beláthatatlan, mint az univerzum.” – vallja Keller András, a Mozart-nap megálmodója és művészeti vezetője, a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatója, aki az idei évben is rendkívül sokszínűen állította össze e tematikus nap programját. Négy koncerten hallgathatjuk meg Mozart gazdag életművének gyümölcseit, kamara- és versenyműveitől egészen a szimfóniákig. Felcsendül a Prágai-, a Jupiter- és a g-moll szimfónia, az Esz-dúr szimfónia és az Esz-dúr sinfonia concertante, a c-moll és d-moll zongoraverseny, a g-moll zongoranégyes és az Esz-dúr zongoraötös is.
„A Mozart-nap valójában attól különleges, hogy aznap a legnagyobb szeretetünket neki dedikáljuk.” – vallja Keller András egy interjúban. Teszi mindezt idén olyan alkotótársakkal, mint Takács-Nagy Gábor, a nap házigazdája és vendégkarmestere, Mihail Pletnyov, a Concerto Budapest 2022/23-as évadának rezidens művésze, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, valamint a Keller Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Concerto Budapest hangszeres művészei.

A Concerto Budapest 2018 óta évről évre egynapos koncertsorozatot szentel a klasszikus zene örök kedvencének, Wolfgang Amadeus Mozartnak, vagyis inkább a mi közös és olthatatlan Mozart-rajongásunknak. „Világos, tiszta, szép emlékként marad meg bennem ez a nap egész életemen át. Mintegy távolról, halkan csengnek még fülembe Mozart muzsikájának varázshangjai.” Így írt kétszáz éve Franz Schubert egy napjáról, amelyet nagy és olyannyira csodált pályaelődjének zenéjével töltött, és jó eséllyel mi is valahogy így emlékezhetünk majd vissza erre a mozarti tavaszi vasárnapra.

Mozart-nap 1. - Nyitókoncert

Mozart-nap 2. - Zongoranégyes és zongoraötös

Mozart-nap 3. - Szimfónia és sinfonia concertante

Mozart-nap 4. - Zárókoncert