Antje Weithaas

Guest member

Magával ragadó színpadi jelenléte mellett is szerenység és a zene előtérbe helyezése jellemzi a páratlan zenei intelligenciával és bravúros technikával játszó Antje Weithaast. A generáció egyik legkeresettebb művészeként  széles repertoárral rendelkezik, amely magában foglalja Mozart, Beethoven és Schumann nagy koncertjeit, valamint olyan új alkotásokat, mint Jörg Widmann hegedűversenye, Sostakovics, Prokofiev, Ligeti klasszikusai és Gubaidulina, valamint Hartmann és Schoeck kisebb koncertjeit.

Szólistaként a legnagyobb német- és külföldi zenekarokkal működött együtt, úgy mint a Bambergi Szimfonikusok, a Los Angelesi Filharmonikusok, a San Franciscoi Filharmonikusok, vagy a BBC Szimfonikusok. Illusztris karmesterek dirigálták, például Vladimir Ashkenazy, Dmitri Kitayenko, Sir Neville Marriner, Marc Albrecht, Yakov Kreizberg, Sakari Oramo és Carlos Kalmar.

A 2009/10-es évad óta a Camerata Bern művészeti igazgatója, ő felelős az együttes zenei profiljáért. A Camerata Bernel eddig Brahms, Mendelssohn és Beethoven műveit rögzítette lemezre.

Az Arcanto Quartet (Daniel Sepec, Tabea Zimmermann, Jean-Guihen Queyras tagokkal) különösen fontos pontot jelent Antje Weithaas kamarazenei tevékenységében. Az elmúlt években a New York-i Carnegie Hallban, a Théâtre du Châtelet és a Cité de la Musique Párizsban, a berlini Filharmóniában és a bécsi Konzerthausban léptek fel, és turnéztak Izraelben, Japánban és Észak-Amerikában is. A Harmónia Mundi gondozásában Bartók, Brahms, Ravel, Dutilleux, Debussy, Schubert és Mozart alkotásait rögzítették.

Antje Weithaas négy évesen kezdett hegedülni, majd később a berlini Hochschule für Musik-ban Werner Scholz professzornál tanult.1987-ben nyerte meg a Kreisler Versenyt Grazban, 1988-ban a Lipcsei Bach-versenyt, valamint ezután a Hannover-i Nemzetközi Hegedűversenyt 1991-ben. Egy 2001-es Peter Greiner hegedűn játszik.